Varen 2019

13 April weer te water, guur en koud… Spannend… zouden de 3 doorvoeren en afsluiters waterdicht zijn? Voor de lunch erin, kraanbanden lekker om het schip laten hangen en zo ruim een uur de tijd om te kijken of ze waterdicht zijn. Gelukkig is dat zo! Na de lunch de mast erop, even in een box parkeren, giek eraan, alle kussens etc aan boord en op naar de ‘vaste optuigplek’ naast de Waterpoort, we varen weg in een sneeuwbui. Gedurende de dag controleer ik minstens nog 10x de doorvoeren voor de zekerheid….

De dag erna rustig alleen op de HA-fok via IJlst en Heeg naar Workum, even wennen aan de nieuwe schroef, we drijven veel verder door! In Workum komt Frits de nieuwe HA-fok inmeten en geeft ons een lift terug naar de auto die nog in Sneek stond.

De mei-vakantie lekker met z’n alleen aan boord, eerst even helemaal niets in Heeg, dagje Sneek, dagje Bolsward en een bonus dag vanwege ***-weer. Er wordt wel regen voorspeld, maar tot Makkum blijft het droog, 2 uur lang regen tijdens het wachten op het tij en gelukkig daarna droog tot in Oudeschild. Helaas valt halverwege de wind helemaal weg. Flink stroom mee dus met 5 kwartier motoren zijn we op Texel.

We vieren vakantie en de voorspelling voor de terugweg is 10 tot 14 knopen NW-W ideaal, de praktijk is iets enthousiaster met grootzeil en oude genua 1 halve wind toch even 22 knopen wind over dek, wetende dat het tot het Gat van de Stier niet heel ver is en dat we daar flink mogen afvallen laten we alles erop staan. Bijna voor de wind naar Den Oever, met wat afkruisen gaat dat lekker snel, een aluminium schip van ca. 11 meter kan ons bijhouden, maar niet voorbij en een 41 ft Delphia lopen we fluitend voorbij! In Den Oever 3 kwartier wachten op de sluis…

Na de schutting alleen de genua 1 erop en bijna voor de wind richting Workum, het waait 5 en in de vlagen 6 Bft, de golven bouwen snel op en het gaat hard! Max. 8.64 knp op het log gezien en 8.8 knp SOG gezien. Na 2 uur zijn we in Workum. Via marinetraffic.com kan je de gemiddelde snelheid van de tocht zien, 6.4 knp! Zie onderstaande plaatje!