Elektra vervangen

Op bijna wonderbaarlijke wijze heeft de elektra aan boord altijd gewerkt… maar waar waren hoofdschakelaars ook alweer voor? Als die beide op uit staan moet toch niets meer werken?

Nou dat is niet echt het geval…

Echt netjes is het ook niet, ofwel alles eruit en opnieuw beginnen!

schakelpaneel-oud

Hmmm hoeveel verschillende kleuren kabeltjes tel jij?

WP_20131115_003

Na het twaalfde kroonsteentje gestopt met tellen… en dat was niet de laatste.

Tijdens het klussen in juni al een Victron 12V/25A acculader met 3 uitgangen gekocht en gemonteerd, zo kunnen we de start- en de lichtaccu altijd lekker vol houden. Komende winter ook een nette walstroom aansluiting maken met aardlekschakelaar.

WP_20131115_004

Begin van de walstroominstallatie, kastje met aardlekschakelaar en hoofdzekering. Het linker kabeltje gaat naar de aansluiting buiten, het gat daarvoor is gemaakt, al voorzien van injecteerepoxy, maar d’r moet eerst even een laagje lak gesmeerd worden. Daarna buiten aansluiten en kabels netjes wegwerken.

Het kabeltje dat naar beneden loopt gaat naar het stopcontact voor de acculader en gaat daarna door naar ‘onder het schakelpaneel’ waar ook een stopcontact komt. Zodat je bij de kaarttafel 230V hebt om iPad’s en telefoons op te laden.

Als er tijd over is, gaan we ook nog een stopcontact maken in het kombuis, klein waterkokertje mee 😉

Weer even lekker zitten tekenen in Illustrator, hieronder het schema van de elektra.

verzamelpaneel
Veel kabels zijn inmiddels vervangen, ze komen allemaal uit bij het verzamelpaneel, vandaar gaan we naar het schakelpaneel.

Van links naar rechts: onder de rode ‘dop’ de centrale plus welke direct van de hoofdschakelaar komt, verzamelbar verlichting, centrale verzamelbar min met dikke aansluiting direct terug naar shunt van de accu-monitor die weer aan de min van de lichtaccu zit. Verzamelbar verbuikers welke verbonden worden met de schakelpanelen.

Zo de schakelpanelen, de marifoon en de radio zitten erin! Pianoscharnier aan de onderzijde, zodat je  er altijd makkelijk bij kan.

WP_20140405_001