Autoprop

Sinds dat we Hydraat hadden stond het vervangen van de vaste twee blads schroef (16×11) al op het wensenlijstje. Zeilend tot 3,5 knopen snelheid stond de schroef stil en remde vooral, precies bij 3,5 knopen voelde je de schroef mee gaan draaien. Meedraaien komt ook door het water wat er langs stroomt en dat is domweg remmen. Ook slijten door het meedraaien de lagers en keerringen in de saildrive extra.

We willen een schroef die het minstens zo goed doet als de vaste twee blads, deze doet het achteruit ook prima, trekt dan wel iets naar stuurboord maar met een omgekeerd roerblad perfecte controle! Echte wedstrijdzeilers zijn we niet, dus voor de allerminste weerstand hoeven we niet te gaan, klapschroeven hebben wel de minste weerstand, maar achteruit blijft niet het sterkste punt. Het idee van vaanstand schroeven is leuk, maar als je naar de bladvorm kijkt zie je dat het een compromis is, de bladen zijn niet getordeerd terwijl je dat juist wel wil omdat aan de uiteinde van de bladen de snelheid hoger is. Normale vaanstad schroeven vallen af.

Techniek blijf ik leuk vinden! Gecharmeerd van het zichzelf instellen van de spoed van de autoprop, zowel in vooruit als achteruit én het vaanstand-idee. Uit verschillende testen had ik een idee van prijs, autoprop behoorde tot de duurdere… Door een meevallertje gedurft een offerte aan te vragen. De voorgestelde drie blads was toch echt te duur, de voorgesteld twee blads (APS-H20-416) paste eigenlijk net niet in het budget, maar dat is gelukkig opgelost. Bestelling de deur uit en wachten maar…

Wachten duurt lang, maar gelukkig kwamen daar de mailtjes met de DHL tracking code… Precies twee weken na bestelling stond DHL op de stoep. Hieronder de foto’s van de uitpak-party. Voor alle foto’s geldt dat als je met je muis boven het plaatje hangt je nog wat extra info krijgt… dubbelklikken kan natuurlijk ook en dan bladeren.

Voordat de Autoprop gemonteerd kan worden, moet eerst de oude schroef eraf.

En dan monteren maar!

Monteren is echt een fluitje van een cent, de hele schroefwissel was in 25 minuten gedaan inclusief het maken van de foto’s.

Volgend weekend te water en dan weten we hoe het vaart…