Valstoppers en -geleiders

Valstoppers geschikt voor lijnen van 6 – 10 mm zijn erg onpraktisch als er vallen van 12 en 14 mm doorheen moeten… je krijgt ze nauwelijks dicht en met hijsen van de zeilen is het ook geen feest.

De valgeleiders stonden naast de mast, waardoor je een grote hoek in de lijnen hebt, grote hoek = grote weerstand.

Tijdens het varen afgelopen zomer ontstond snel de wens om zoveel mogelijk vanuit de kuip te kunnen bedienen, eigenlijk netzo zoals we op onze kwarttonner hadden.

Harken 1503 valgeleiders en vijfvoudige Spinlock X-AS 6-12 valstoppers besteld. Het blok dat onder de valstoppers stond gaat weg, zodat de lijnen niet van boven naar de vallieren lopen, dat scheelt klem lopen van de lijnen. De dubbeling onder de valgeleiders gaat verder naar achteren en vallen van grootzeil en fok vervangen door 10 of 12 mm dynema lijnen. Daar wordt je blij van!

WP_20131115_001

WP_20140329_003

De mastvoet heeft nog plek voor 2 extra blokken, welke aan borstbouten vastzitten, maar dan moet de mastvoet wel los… deze uitdaging kost geduld… de mastvoet zit vast met heel veel Sikaflex. Als de mast voet dan los is, kan er ook een afwatering gemaakt worden, nu blijft er water in de mastvoet staan en dat is op het hout. Na een uurtje ploeteren zit de mastvoet nog steeds vast, ik stel uit tot de volgende keer….

Veel goedkope plamuurmessen in verschillende breedtes gekocht, deze kon ik een stukje onder de mastvoet tikken met een hamer, steeds een stukje verder…. op een gegeven moment kon ik een plamuurmes onder een andere zetten, aantikken en dat ook weer herhalen bij zijn buurman etc…. langzaam maar zeker komt de mastvoet een stukje omhoog. Een beetje ruimte maken en het lukt om een beitel onder de mastvoet te krijgen en daarmee kan je een moment maken, heel voorzichtig aan kracht zetten en de aanhouder wint! De mastvoet is los!

Dankzij een bijdrage van Opa en Oma Zeeland kunnen we selftailing schootlieren aanschaffen (Antal W40ST) , dus de bestaande schootlieren moeten eraf, ja je raadt het al, die zaten ook vastgeplakt met Sikaflex. Hieronder een plaatje van de taktiek met plamuurmessen.

 

Schootlier loshalen